KURULUŞU
Oy ve Ötesi sivil inisiyatifinin başlangıcı 2013 yılının ortalarında başlayan Gezi Parkı protestoları sonrasına dayanır. Daha önce herhangi bir siyasi oluşumda yer almayan ancak Oy ve Ötesi'nin oluşumuna ilham veren bu protestolara katılan ve Gezi'nin enerjisini daha somut ve kısa zamanda sonuç alınabilecek bir projeye kanalize etmek isteyen apolitik 8 genç arkadaş tarafından kuruldu. 2015 Mayıs ayında akademisyenler tarafından yayınlanan bir araştırmanın sonucuna göre Türkiye'de seçimlerin adil olmayacağına inanan yurttaşların oranı 2007 yılında %28 iken 2015 yılında bu oran %43'e yükseldi, aynı araştırmada 2007 yılında seçimlerin adil olacağına inananların oranı %70 iken 2015 yılında bu oran %43'e düştü. 2014 seçimlerinde yaşanan 35 ildeki elektrik kesintileri, yetkililer tarafından kesintilerin sebebi olarak kedilerin trafoyo girdiğinin açıklanması, oyların mum ışığında sayılması, bazı seçim bürolarına yapılan baskınlar, kazanılıp kaybedilen iller, çöplerde bulunan oylar, kaybolan ya da değiştirilen tutanaklar gibi gelişmeler seçim sandıklarına olan güveni sarstı. Taban hareketi olarak gelişen ve sandık güvenliği için Türkiye çapında binlerce kişilik gönüllü ordusundan oluşan bağımsız sivil inisiyatiflerinden biri Oy ve Ötesi oldu.
WEB SİTESİ
Web sitesini ilk açtığımızda karşıma hiç özenilmemiş ve çok sade bulduğum bir görünümle karşılaşıyoruz. Hem renk seçimleri hem de içeriklerini gösterdikleri butonları beğenmediğimi söylemeliyim. Bunun gibi önemli işler içinde olan bir vakıfın bu kadar kötü bir siteye sahip olması beni gerçekten üzdü. Çünkü yaptıkları kampanyalara baktığımda bir çok ünlü isimler çalıştıklarını gördüm örneğin ; İlber Ortaylı, Ezgi Mola, Mehmet Günsür, Yasemin Allen, Engin Öztürk, Meltem Cumbul gibi isimleri 'Oy’una Sahip Çık!' isimli video için gönüllü olarak kamera karşısına geçirmiştir.
Kampanlarını arttırması gerektiğini de gözlemledim. En son seçimler haricinde herhangi bir etkinlik gerçekleştirmemişler. Bu da vakfın büyümesini ve dikkat çekmemesini sağlar. Anasayfasının büyük bir çoğunluğunu işbirliğinde olduğu kurumlara ayırması eksi yönde bir durum oluşturmuş. Bu kurumları yerinde ve tozajında yerleştirmesi gerekmekteydi.
STK'NIN FACEBOOK KULLANIMI
Facebook sayfasına geldiğimiz de ise gerçekten çok kötü bir durumla karşı karşıya kaldım. Çünkü web sitelerinden direk Facebook'a bağlanma ikonu olmasına rağmen, tıkladığım halde beni boş bir sayfaya atmaktadır. Kendim bizzat Facebook'ta arama yaparak hiçte popüler olmayan 150-200 kişilik Oy ve Ötesi Derneği adına açılmış sayfalar olduğunu gördüm. Yani Facebook'u kullanma konusunda gerçekten yok denecek kadar kötüler. Bunun gibi milletlerin önem verdiği oy meselelerini heryaştan kişinin olduğu en fazla olan mecraların başında gelen Facebook'ta hiç aktif bir rol oynamamaları geniş kitlelere ulaşma potansiyellerinin olmadığını gösteren apaçık bir durum olduğunu farkettim.
İşaretlediğim grup tamamen vakıftan bağımsız bir grup ve vakıfında zaten sitesinden buraya yönlendirilmiyorsunuz.
KAYNAK
- www.bugazete.com/guncel/oy-ve-otesi-nedir-ne-is-yapar-h161902.html
- oyveotesi.org/hakkinda/ne-yapiyoruz/
- www.sabah.com.tr/gundem/2015/07/04/oy-ve-otesi-kimin-icin-calisiyor
AKADEMİK KAYNAK
- http://oyveotesi.org/wp-content/uploads/2015/10/Oy-ve-%C3%96tesi-%C4%B0mzal%C4%B1-Rapor.pdf
KELİME SAYISI : 465